Kontakt

Wat goed dat de Gele Brooddoos er is.
En wat in- en intriest.

Laten we voorop stellen dat we de gele brooddoos een geweldig initiatief vinden, dat we voor niet-ingewijden graag nog een keer uitleggen. Het idee is overgewaaid uit Canada en houdt in dat 65-plussers, alleenstaanden en kwetsbaren een gele brooddoos kunnen aanvragen om daarin hun essentiële medische informatie, in hun ijskast te bewaren. Bij calamiteiten weten hulpverleners zo altijd waar ze de informatie moeten zoeken. Een eerste proef in de Ledeberg bij Gent is uiterst succesvol verlopen. Mensen, met name alleenstaanden, voelen zich veiliger en vrijwel alle deelnemers zouden anderen de brooddoos aanbevelen.

Nogmaals: een geweldig initiatief dat navolging krijgt en ongetwijfeld levens gaat redden.

Intussen zijn er op verschillende plaatsen in het land al meer dan 85.000 dozen uitgedeeld.

Jan Vekemans

Harde waarheid

En daarmee komen we bij de tweede helft van de stelling boven dit blog. Want is het niet bijzonder treurigmakend dat in een land dat zich toch tot de meer welvarende in de wereld mag rekenen, dit initiatief nodig is? Dat dit idee – de vindingrijkheid en elegantie ervan niettegenstaande – écht mensenlevens zal redden, simpelweg omdat er geen beter alternatief voorhanden is? Dat geeft te denken over het aantal levens dat niet gered zal worden, omdat calamiteiten nu eenmaal niet altijd thuis plaatsvinden.

Wanneer bijvoorbeeld een verkeersslachtoffer bloedverdunners gebruikt, is dat cruciale informatie bij het uitvoeren van een spoedoperatie. Maar waar haalt de chirurg die informatie vandaan als de patiënt zijn ijskast niet bij zich heeft? Je kan het ook omdraaien: “Wat een geluk dat ik thuis was toen ik mijn ongeluk kreeg.” Wellicht flauwe zinspelingen, maar wel met een harde waarheid.

De digitale brooddoos

Wat we met #1Patient1Record4Belgium voor ogen hebben is de Gele Brooddoos in digitale vorm: voor alle inwoners van België een vaste, gekende plek in het digitale domein met daarin hun volledige, actuele medische gegevens. En met volledige controle over wie deze gegevens mag inzien en onder welke voorwaarden. Zodat wanneer elke seconde telt, bevoegde hulpverleners niet op zoek hoeven naar uw ijskast, maar met een snelle identificatie levensreddende informatie over uw medicijngebruik en allergieën boven water kunnen halen. Dankzij het initiatief was het mogelijk een proof-of-concept te maken samen met LBMG BV en Andaman7 en dat toont hoe eenvoudig samenwerking tot oplossingen brengt eens men heeft gedefinieerd wat men wil bereiken.

Maar ook U kan meehelpen aan de (volgende) oplossing(en) en bewustwording helpt uitdragen.

Is dat teveel gevraagd? Nee toch? Onderteken dan de petitie en kom deelnemen aan onze gesprekken!

Deel je verhaal

Eén reactie op “Wat goed dat de Gele Brooddoos er is.
En wat in- en intriest.”

  1. #1Patient1Record4Belgium (Admin) schreef:

    Beste bezoeker,

    Welkom op de website van #1Patient1Record4Belgium. Mocht je de behoefte voelen om een persoonlijk verhaal te delen, deelnemen aan het gesprek of een bepaald inzicht hebben over het onderwerp uit de blog. Laat hieronder dan vooral een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *