Kontakt

#1Patient1Record4Belgium opent het debat van de standaardisatie van patiëntendossiers in de Belgische gezondheidszorg

Jan Vekemans, Founding Father

Over ons

#1Patient1Record4Belgium is een community waarbij alle Belgische spelers binnen de gezondheidszorg samen kunnen komen met ideeën, opinies, maar ook met vragen over patiëntendossiers.

Meer in het bijzonder, #1Patient1Record4Belgium heeft als doel om de gezondheidszorg transparant te maken, met behulp van de creatie van een individueel patiënten dossier, beschikbaar voor alle belanghebbenden op medisch niveau. Vandaag, zijn we er nog niet, alhoewel het milieu binnen de ziekenhuizen enorme stappen vooruit heeft gezet de afgelopen jaren. Binnen het landschap van de Belgische ziekenhuizen zijn, sinds januari 2020, 25 netwerken of groepen geformeerd die samen hun krachten hebben gebundeld, een kentering met de doelstelling dat de patiënt centraal staat.

Onvolledige medische dossiers

De afgelopen twee decennium, echter, is het een uitdaging geweest voor de ongeveer 200 verschillende ziekenhuizen om hun eigen software te ontwikkelen en om patiëntendossiers aan te maken en bij te houden. De ziekenhuizen zijn dus ook beperkt tot het intern delen van de patiëntendossiers met de verschillende afdelingen. 

Deze individuele systemen zijn vaak niet verenigbaar met elkaar, dit houdt in dat het uitwisselen van de verschillende patiëntendossiers tussen ziekenhuizen een enorme uitdaging is en blijft. Het resultaat hiervan is dat een patiëntendossier vaak onvolledig is. 

De eerste doelstelling van #1Patient1Record4Belgium is dan ook om dit probleem naar voren te brengen en een community te creëren waar dit besproken kan worden en waar ruimte is voor ideeën, suggesties en opinies. Om vervolgens ook alle betrokkenen de kans te geven om interageren met vragen over het dit onderwerp. Door het volgen en gebruiken van de #1Patient1Record4Belgium hashtag, kan iedereen deelnemen aan de conversatie, van patiënt tot dokter en alle andere geïnteresseerden binnen de gezondheidszorg, inclusief thuisverpleegkundigen, specialisten en iedereen die dagelijks samenwerking heeft met ziekenhuizen.

Zorgprofessionals zijn onze ambassadeurs

#1Patient1Record4Belgium is ook bezig met het creëren van een groep van deskundigen – onder leiding van projectleider, Jan Vekemans – samengesteld door zorgprofessionals, ziekenhuis vertegenwoordigers, patiëntenverenigingen, politici en journalisten.

Alle betrokkenen nemen actief deel aan rondetafelgesprekken, debatten en enquêtes. De volgende stap is dat al deze zorgprofessionals als ambassadeurs optreden en het gesprek binnen hun eigen netwerk starten door berichten te delen of de hashtag #1Patient1Record4Belgium te verspreiden.

Ultieme doel

Het is een community die op zoek is naar een oplossing zonder de bedoeling om bepaalde diensten of producten te promoten. De groep deskundigen is vrij om mogelijke oplossing voor het probleem voor te stellen en te bespreken. Het uiteindelijke doel is dat elke patiënt volledige toegang heeft tot zijn of haar medische dossier, waar dit ook vandaan komt, en dat hij of zij deze informatie direct kan delen door toestemming te geven voor het beschikbaar stellen van al deze gegevens.

Wil je graag aansluiten bij onze community of wil je een actief lid worden van onze groep deskundigen? Of ken je iemand die geïnteresseerd zou kunnen zijn?

Schrijf je nu in: #1Patient1Record4Belgium nieuwsbrief

Join the movement

Samen zetten we ons in voor de creatie van één gecentraliseerde toegang die voor jou en alle betrokkenen in jouw zorgtraject toegankelijk is.

Deel nu je verhaal!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maak deel uit van de beweging!

Sluit je aan bij de #1Patient1Record4Belgium beweging. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen en deel mee in het gesprek.

Je kunt ook anoniem deelnemen. We zullen jouw naam dan nooit in onze communicatie gebruiken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.