Kontakt

Opereren in het schemerdonker.

Chirurgische ingrepen, intoleranties, medicijnen met contra-indicaties… De medische geschiedenis van een persoon bepaalt in grote mate welke behandelingen voor hem of haar de meest ideale zijn wanneer een nieuwe kwaal of ziekte zich aandient. Patiënt en behandelaar hebben dan baat bij een zo volledig mogelijk overzicht. Om mogelijke oorzaken van aandoeningen te herleiden. Om conflicterend medicijngebruik uit te sluiten. Om onnodige herhaling van tests en onderzoeken te voorkomen… Kort: omdat het alternatief (lees: de huidige stand van zaken) de patiënt onnodig op achterstand zet en de behandelaar laat opereren in het schemerdonker.

Moeizaam

Joost Berkers is als uroloog verbonden aan de Associatie Urologie Hageland en gespecialiseerd in minimaal invasieve en oncologische chirurgie. Ook hij zou graag meer van de beschikbare informatie meenemen in zijn behandeling en advies aan de patiënt. “Op zich is er al meer informatie beschikbaar dan 10 jaar geleden, zeker ook door de komst van het centraal patiëntendossier van de huisartsen en de eHealth hub. Maar de eHealth hub is een lastige interface waarmee het doorzoeken van bijvoorbeeld laboratoriumrapporten op specifieke informatie heel moeizaam gaat.” Tot overmaat van ramp speelt ook de taalgrens een rol in het probleem, zonder dat er kwade wil in het spel is: “Wij zitten met een aantal van onze campussen rond Brussel dicht tegen Wallonië. Doktersverslagen van over de taalgrens zijn zeer moeilijk te verkrijgen.”

Stempeltjes

Een gecentraliseerd, goed doorzoekbaar digitaal systeem zoals #1Patient1Record4Belgium dat voor ogen heeft, zou wat Joost betreft ideaal zijn. Ten eerste omdat patiënt en behandelaar daardoor snel over belangrijke data kunnen beschikken en het dus direct ten goede komt aan de kwaliteit van de geleverde zorg. Maar hij ziet nog meer voordelen van zo’n digitaal systeem. “In klinische studies zou het een belangrijke aanwinst zijn om onderzoek beter te organiseren.”

Daarnaast kan ook de overheid enorme winst boeken, zegt hij. “Volgens de wet moeten wij namelijk alle zorg op het gebied van oncologie per patiënt zeer nauwgezet documenteren. Dat gebeurt op dit moment nog allemaal op papier. Ik zet nog iedere week stempeltjes op formulieren die ik van de secretaresse krijg.

Als dit gedigitaliseerd zou worden, zou de overheid veel sneller een veel beter overzicht kunnen hebben, bijvoorbeeld van bepaalde ziektes die in de ene regio meer voorkomen dan in de andere. Het zou echt een schat aan efficiencywinst betekenen.

Joost Berkers

Wat mij betreft een dikke pluim voor het initiatief van #1patient1record4belgium dus. Steun dit project!”

Deel je verhaal

Eén reactie op “Opereren in het schemerdonker.”

  1. #1Patient1Record4Belgium (Admin) schreef:

    Beste bezoeker,

    Welkom op de website van #1Patient1Record4Belgium. Mocht je de behoefte voelen om een persoonlijk verhaal te delen, deelnemen aan het gesprek of een bepaald inzicht hebben over het onderwerp uit de blog. Laat hieronder dan vooral een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *