Kontakt

It’s not business, it’s strictly personal.

Over de beweegredenen van Jan Vekemans om de beweging #1Patient1Record4Belgium te beginnen schreven we al in een eerder blog. Hoe hij herstellend van een zware operatie hazelnootpasta bij zijn ontbijt kreeg terwijl in het ziekenhuis bekend was dat hij een notenallergie heeft. Die allergie was nog maar eens benadrukt nadat men zijn pijn in eerste instantie had willen bestrijden met een middel dat in een patiënten met een notenallergie fatale gevolgen kan hebben. De vraag die iedereen zich zou moeten stellen is hoe het überhaupt mogelijk is dat deze allergie niet dubbel onderstreept op zijn behandelplan staat.

Communicatieproblemen

Het antwoord op die vraag ligt volgens Jan niet in onwil of onkunde van medisch en verzorgend personeel of aan een eenmalige samenloop van omstandigheden. Jan: “Toen ik mijn verhaal deelde, merkte ik al snel dat veel meer mensen soortgelijke ervaringen hebben.” Ook ligt het niet aan de beschikbaarheid van gegevens, meent hij. “We hebben een nationale obsessie met het verzamelen en bewaren van gegevens. Mijn allergie staat in meerdere dossiers vermeld. Alleen leven die dossiers in verschillende systemen en die systemen praten niet met elkaar. Die zijn gescheiden door regelgeving en communicatiestoornissen. Dát is het probleem.”

Het toeval wil dat Jan bij aanvang van zijn ziekte sinds twee jaar aan de slag was bij Intersystems, een ontwikkelaar van software en systemen voor overheid, bedrijfsleven en… de gezondheidszorg. Zodoende wist hij als geen ander dat zijn ervaringen en die van talloze lotgenoten voorkomen kunnen worden. “Juist daarom ben ik #1Patient1Record4Belgium en de petitie begonnen.

Wat eerder een puur zakelijke kwestie voor me was, werd nu ineens heel persoonlijk.

Jan Vekemans

Een petitie voor Intersystems?

Daarmee – en met de actieve steun van Intersystems aan het initiatief – kan wel de ongemakkelijke indruk ontstaan dat een handtekening onder de petitie een duit in het zakje van Intersystems is; dat een persoonlijk verhaal gebruikt wordt in een commercieel marketingplan. Ja en nee, is daar het eerlijke antwoord van Jan: “Intersystems heeft geweldige oplossingen voor de geschetste problemen en wat is er mooier voor ons dan voor de Belgische gezondheidszorg aan de slag te gaan? Maar waar het mij persoonlijk om gaat, is dat er een nieuwe, betere inrichting van de systemen komt die de problemen aanpakt, die de patiënten eigenaarschap en controle over hun medische gegevens geeft en de kwaliteit van de geleverde zorg verbetert.

En als we dit voor één keer in België SAMEN zouden kunnen doen met alle actoren zou ik beter slapen. Missie geslaagd!

Deel je verhaal

Eén reactie op “It’s not business, it’s strictly personal.”

  1. #1Patient1Record4Belgium (Admin) schreef:

    Beste bezoeker,

    Welkom op de website van #1Patient1Record4Belgium. Mocht je de behoefte voelen om een persoonlijk verhaal te delen, deelnemen aan het gesprek of een bepaald inzicht hebben over het onderwerp uit de blog. Laat hieronder dan vooral een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *