Kontakt

„Het probleem is niet alleen frustrerend voor de patiënt, maar ook voor de zorgverleners“

Door je eigen ervaring als patiënt of door het zo goed mogelijk mee te maken via een naaste: iedereen wordt geconfronteerd met het probleem van het beheer van zijn medisch dossier dat we willen oplossen.

Geoffroy is het levende bewijs. Hij heeft niet alleen zelf ervaren hoe frustrerend het is om als patiënt te moeten dealen met slechte toegang tot eigen medische gegevens… Van dichtbij merkt hij op verschillende vlakken ook hoe belemmerend het kan zijn en waarom het zo belangrijk is om voor verandering te zorgen.

Frustratie

Het begon allemaal toen Geoffroy tijdens het sporten twee vingers in twee jaar brak.
Hij zocht naar de juiste medische hulp en besloot naar twee verschillende ziekenhuizen te gaan. En daar begon het. Het welbekende verhaal van belangrijke medische informatie (over bijvoorbeeld allergieën) moeten herhalen. Niet alleen frustrerend voor Geoffroy als patiënt, maar óók voor de artsen.

Lees ook: Hoe je als volledig onbekende patiënt wordt gezien door het ziekenhuis waar je bekend bent

Als naaste

Geoffroy heeft niet alleen als patiënt ervaring met het probleem rondom versnipperde medische informatie, maar ook als naaste. Zijn vader gaat geregeld naar het ziekenhuis voor een algehele check waar onder andere bloedafnames worden gedaan. Puur om zeker te zijn dat alles goed gaat.

Toen zijn vader voor wat extra advies naar zijn huisarts ging, iemand waar hij al jaren komt en hem dus zeer goed kent, ontdekten ze hoeveel medische informatie ontbrak in het dossier. Samen hebben ze in zijn dossier moeten zoeken naar hetgeen waar ze naar op zoek waren. Het was allesbehalve gestructureerd. Wederom niet alleen frustrerend voor zijn vader, de patiënt, maar ook voor zijn huisarts, die zonder overzicht, maar moeilijk een goed advies kon geven. Laat staan een juiste behandeling.

De juiste behandeling

Een ander familielid van Geoffroy zit in een woonzorgcentrum. Op een dag moest ze voor een spoedgeval naar het ziekenhuis waar verschillende tests werden afgenomen. Eenmaal terug in het woonzorgcentrum konden de verzorgers daar geen juiste verzorging bieden. Hoe dat kwam? Je raadt het al: ze hadden geen toegang tot al zijn medische dossiers en analyses die tijdens dit bezoek aan het ziekenhuis waren gemaakt.

Zo dichtbij en toch zo ver weg

Tot slot weet Geoffroy ook hoe een grens het issue nog groter kan maken. Zijn familie woont in Frankrijk, tegen de grens van België. Ziekenhuisbezoeken vinden in België plaats, het dichtstbijzijnde ziekenhuis is zo’n 20 kilometer van hun woonadres. Toen ze in Frankrijk naar hun huisarts gingen om resultaten door te nemen, kregen ze te maken met het bekende probleem: gebrek aan de juiste medische informatie, omdat er simpelweg geen toegang tot is. Erg genoeg is dat niet gek. Het probleem vindt zich immers al grootschalig binnen België plaats, waan je tussen twee buurlanden en leden van de Europese Unie.

Voor Geoffroy zijn dit geen fictieve voorbeelden, maar verhalen uit zijn eigen leven. Reden genoeg voor hem om achter #1Patient1Record4Belgium te staan. Het is hoog tijd om de samenwerking tussen alle ziekenhuizen én stakeholders te verbeteren. De patiënt moet betere toegang krijgen tot alle medische data en de controle hebben over het delen hiervan. En alleen samen kunnen we daarvoor zorgen. Join the movement.

Lees ook: „Ik dacht dat ik de enige was die mijn medische data niet kon vinden, het tegendeel bleek waar.

Video Title

2 reacties op “„Het probleem is niet alleen frustrerend voor de patiënt, maar ook voor de zorgverleners“”

  1. Marc Schepens schreef:

    Ben huisarts en dus bekend met de problematiek

  2. #1Patient1Record4Belgium (Admin) schreef:

    Beste bezoeker,

    Welkom op de website van #1Patient1Record4Belgium. Mocht je de behoefte voelen om een persoonlijk verhaal te delen, deelnemen aan het gesprek of een bepaald inzicht hebben over het onderwerp uit de blog. Laat hieronder dan vooral een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

", "url" : "https://1patient1record4belgium.org/2023/01/12/het-probleem-is-niet-alleen-frustrerend-voor-de-patient-maar-ook-voor-de-zorgverleners/" }