Kontakt

„We hebben de toepassingen en de technologie, nu is het tijd voor de volgende stap“

We hoeven het je niet meer uit te leggen: kwaliteit van data en goede data verzameld hebben én beschikbaar maken zijn belangrijk punten rondom #1Patient1Record4Belgium. Daan Aeyels, senior adviseur welzijn- & gezondheidsbeleid bij VOKA (Vlaams Netwerk van Ondernemingen) stelt dat we al heel veel data hebben, maar het simpelweg niet hergebruiken of inzetten bij klinische behandelingen. En dat terwijl juist dit zo belangrijk is. 

Wat is nodig? 

Vandaag de dag slagen we er in Vlaanderen nog niet in om belangrijke gegevens uit te wisselen. En dat terwijl we de technologie en de toepassing wel hebben. Technologisch gezien is dat geen uitdaging: het is mogelijk om – technologisch gezien – veilig je medische gegevens van de dokter, apotheek en ziekenhuis bij elkaar te brengen. Maar waarom gebeurt dat nog niet?

Volgens Daan is het vooral belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt tussen de verschillende plaatsen waar data verzameld en beheerd wordt. Hoe zorgen we nou dat we die uitwisseling goed gaan doen? Je wilt dat op het moment waarop je zorg nodig hebt, alle gegevens over jou beschikbaar zijn. Datzelfde geldt voor als het je naaste aangaat. 

De interoperabiliteit

Het potentieel is veel groter dan waar we nu staan. We moeten er simpelweg voor zorgen dat we de interoperabiliteit* hebben dat ervoor zorgt dat op de juiste moment de connectie tussen bepaalde spelers wordt gemaakt. Op die manier gebruiken we effectief het nut van alle beschikbare data. 

*Producten, systemen of organisaties zijn interoperabel als ze zonder beperkingen samen kunnen werken.

Lees ook: Hoe je als volledig onbekende patiënt wordt gezien door het ziekenhuis waar je bekend bent

Hergebruiken

Het begint bij data hergebruiken. Gegevens die ooit al eens geregistreerd zijn kunnen hergebruiken door er advies op los te laten zodat het professionals helpt beslissingen te maken over de juiste zorg.

Wat we ook niet moeten vergeten is dat het voor iedereen te begrijpen moet zijn, ook als je niet technisch opgeleid bent. Gelukkig is de technologie daar om het gebruiksvriendelijk te maken, zodat iedereen zijn of haar weg kunt vinden en op een eenvoudige manier zijn of haar gegevens kunnen verkrijgen. Nu is het tijd voor de volgende stap.

Sluit je aan bij #1Patient1Record4Belgium, deel jouw ervaringen en laten we samen werken aan de verbetering van de gezondheidszorg in België.

Daan Aeyels

Lees ook: Alle data moet bij de bron blijven, vervolgens moeten we zorgen dat we de bronnen verbinden

Video Title

Eén reactie op “„We hebben de toepassingen en de technologie, nu is het tijd voor de volgende stap“”

  1. #1Patient1Record4Belgium (Admin) schreef:

    Beste bezoeker,

    Welkom op de website van #1Patient1Record4Belgium. Mocht je de behoefte voelen om een persoonlijk verhaal te delen, deelnemen aan het gesprek of een bepaald inzicht hebben over het onderwerp uit de blog. Laat hieronder dan vooral een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

", "url" : "https://1patient1record4belgium.org/2023/02/20/we-hebben-de-toepassingen-en-de-technologie-nu-is-het-tijd-voor-de-volgende-stap/" }