Kontakt

Alle data moet bij de bron blijven – vervolgens moeten we zorgen dat we de bronnen verbinden

Security en consent. Twee begrippen die niet zonder elkaar kunnen. Zeker niet als het gaat om hetgeen wij met #1Patient1Record4Belgium hard voor aan het strijden zijn: ervoor zorgen dat de data van de patiënt daadwerkelijk bij de patiënt terechtkomt. Sylvie Vandevelde, werkzaam bij itsme®, weet hoe belangrijk het is om veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en privacygevoeligheid te waarborgen.

Over itsme®

In 2017 is itsme® gelanceerd. Inmiddels gebruiken ruim 6,5 miljoen Belgen de identiteitsapp om zichzelf online te identificeren, transacties te bevestigen en documenten te ondertekenen. De app is een unicum in Europa en het idee achter dit concept kent veel overeenkomsten met de #1Patient1Record4Belgium beweging.

The patient is the data

Met #1Patient1Record4Belgium willen we niet één groot dossier creëren, maar willen we dat je als patiënt simpelweg toegang hebt tot de gegevens van jou als patiënt. Logisch, toch? Daarnaast heb je één digitale identiteit, dus is het onnodig dat deze gegevens zo verspreid zijn waardoor de juiste diagnose stellen of behandelingen te bepalen alleen maar bemoeilijkt wordt.

Om dit te bewerkstelligen, is een systeem als itsme® – waar veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en privacygevoeligheid centraal staat – absoluut een must. Er moet een ecosysteem komen die erkend wordt door alle partijen, en misschien nog wel belangrijker: waar er sprake is van vertrouwen tussen alle partijen.

Jij als een patiënt moet in control zijn. Jij moet consent geven en moet zelf ook kunnen zien wat voor consent je geeft. Op die manier wordt vertrouwen gecreëerd: je kunt het ziekenhuis vertrouwen, want je hebt consent gegeven en het ziekenhuis weet andersom dat de data gelinkt is aan jou ook echt van jou is.

De data is van de gebruiker. Een systeem moet ervoor zorgen dat dit veilig en versleuteld wordt opgeslagen en wanneer dit gedeeld moet worden, dit op een veilige manier gebeurt.

Sylvie Vandevelde

Ben je het er ook mee eens dat we betere toegang tot onze gezondheidsgegevens nodig hebben? Sluit je aan bij #1Patient1Record4Belgium, deel jouw ervaringen en laten we samen werken aan de verbetering van de gezondheidszorg in België.

Video Title

4 reacties op “Alle data moet bij de bron blijven – vervolgens moeten we zorgen dat we de bronnen verbinden”

  1. […] Lees ook: Alle data moet bij de bron blijven, vervolgens moeten we zorgen dat we de bronnen verbinden […]

  2. […] Lees ook: Alle data moet bij de bron blijven, vervolgens moeten we zorgen dat we de bronnen verbinden […]

  3. […] Lees ook: Alle data moet bij de bron blijven, vervolgens moeten we zorgen dat we de bronnen verbinden […]

  4. […] Lees ook: Alle data moet bij de bron blijven, vervolgens moeten we zorgen dat we de bronnen verbinden […]

", "url" : "https://1patient1record4belgium.org/2023/01/11/alle-data-moet-bij-de-bron-blijven-vervolgens-moeten-we-zorgen-dat-we-de-bronnen-verbinden/" }