Kontakt

De 6 grootste voordelen van één gecentraliseerde
toegang tot al je medische gegevens

Data is een essentieel onderdeel geworden van moderne gezondheidszorg. De beschikbaarheid van patiëntgegevens is cruciaal voor het bieden van kwalitatieve zorg, het beheren van de privacy en veiligheid van patiënten en het bevorderen van de betrokkenheid van patiënten. Toch wordt het toegankelijk maken van medische gegevens over het hele zorgsysteem bemoeilijkt door datasilo’s en het gebrek aan interoperabiliteit tussen gezondheidssystemen.  

Hoe een ziekenhuis er in de toekomst uitziet? Volgens de CEO van Health House, Isabelle Francois, is dat duidelijk: het zal een geīntegreerd gezondheids-entiteit zijn die samen met huisartsen en thuiszorgverleners samenwerkt om de best mogelijke hulp te bieden daar waar de patiënt zich het meest op zijn gemak voelt. Om dit te bereiken is één gecentraliseerde toegang tot medische gegevens nodig. 

Waarom

Dominique Duhayon, CEO van Masana, vindt het ook nodig dat alle informatie inzichtelijk is. Op persoonlijk vlak merkt hij dat zijn vader – die op leeftijd is – zo’n 8 verschillende apps nodig heeft om zijn medische informatie bij elkaar te zoeken. Daarnaast zijn er binnen België geen specifieke regels wat betreft het uitwisselen van gegevens. Verschillende instanties hebben niet direct contact. En dat terwijl iedere patiënt én iedere zorgverlener een duidelijk overzicht moet hebben. 

Door snelle toegang tot alle medische gegevens van een patiënt, kunnen zorgverleners betere hulp bieden en zelfs levens redden.

Dominique Duhayon

Het belang  

We moeten werken aan één gecentraliseerde toegang, waar gegevens van meerdere bronnen – waaronder ziekenhuizen, huisartsen en patiënten en hun naasten – kunnen worden geïntegreerd. 

Om het systeem betaalbaar en de gezondheidszorg efficiënter te maken, moeten we niet alleen de patiënt en arts beter met elkaar verbinden, maar het hele ecosysteem beter laten communiceren. Er moet echt en efficiënt informatie worden gedeeld. 

De grootste voordelen 

Dat één gecentraliseerde toegang tot alle medische gegevens nodig is, moge duidelijk zijn. Het systeem biedt ontzettend veel voordelen. Wij zetten de 6 grootste voordelen voor je op een rij. 

1. Verbeterde patiëntenzorg 

Zorgverleners kunnen betere beslissingen nemen als hen een compleet beeld van de gezondheid van een patiënt wordt geboden. Dat helpt weer de uitkomsten van de patiënt te verbeteren en het risico op ongunstige gebeurtenissen te verminderen. 

2. De kans op medische fouten wordt verminderd

Een dergelijk systeem zal de communicatie en coördinatie tussen zorgverleners verbeteren, waardoor de kans op medische fouten wordt verminderd.

Lees ook: hoe je als volledig onbekende patiënt wordt gezien door het ziekenhuis waar je bekend bent

3. Hogere betrokkenheid van de patiënt

Geautoriseerde toegang tot patiëntengegevens kan ook helpen de betrokkenheid van de patiënt te verbeteren. Je geeft de patiënt simpelweg meer controle over hun gezondheidsinformatie. Ze kunnen deze gegevens zelf bekijken, controleren op nauwkeurigheid en deze delen met zorgverleners wanneer zij dat willen. 

Lees ook: Privacy: hoe bescherm je gegevens als je niet weet waar ze liggen?

4. Kostenbesparingen

Procedures en duplicatieve tests zullen worden verminderd met een dergelijk systeem. De tijd om een patiënt te behandelen vermindert – evenals de kans op mogelijke fouten/tegenspraak. Daardoor ontstaat verbeterde efficiëntie en kostenbesparingen. Ook niet geheel onbelangrijk: het vertrouwen dat de patiënt in de behandelende arts(en) heeft, zal hierdoor ook toenemen.

5. Interoperabele systemen en standaarden

Door het gebruik van standaarden, zorgt één gecentraliseerde toegang tot medische gegevens voor interoperabiliteit. Misschien wel het belangrijkste voor succes: bestaande systemen moeten niet worden gewijzigd of vervangen, we moeten enkel efficiënt en direct communiceren.

6. Verbeterd onderzoek

Eén gecentraliseerde toegang tot medische gegevens kan medisch onderzoek bevorderen, omdat onderzoekers toegang krijgen tot een grotere pool van gegevens. Dat kan weer leiden tot nieuwe inzichten en ontdekkingen die de patiëntenzorg kunnen verbeteren. 

The next steps

Voordelen genoeg. De nood is er ook. Nu is het tijd voor de volgende stap. Wij schreven een roadmap met de uitgezoomde route die nog afgelegd moet worden. Deze bevat nog 3 stappen die nodig zijn. Je leest het hier.

Video Title

Eén reactie op “De 6 grootste voordelen van één gecentraliseerde
toegang tot al je medische gegevens”

  1. #1Patient1Record4Belgium (Admin) schreef:

    Beste bezoeker,

    Welkom op de website van #1Patient1Record4Belgium. Mocht je de behoefte voelen om een persoonlijk verhaal te delen, deelnemen aan het gesprek of een bepaald inzicht hebben over het onderwerp uit de blog. Laat hieronder dan vooral een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

", "url" : "https://1patient1record4belgium.org/2023/04/06/de-6-grootste-voordelen-van-een-gecentraliseerde-toegang-tot-al-je-medische-gegevens-r/" }