Kontakt

Laten we het verschil maken: dít is nodig voor een betere toegang tot medische gegevens

Wat zijn nou de gegevens die levens redden? Welke soorten van data zijn beschikbaar? Hoe komt het dat niet alle gegevens overal beschikbaar zijn? Hoog tijd om alles in kaart te brengen. Laten we samen het verschil maken. 

The patient is the data 

We hebben het vaker gezegd: “the patient is the data”. Gek eigenlijk dat dit nog uitgelegd moet worden, want neem bijvoorbeeld bankgegevens. Wat betreft bankgegevens is er geen twijfel over mogelijk: de gegevens (het geld) is van jou. Maar als we het hebben over gezondheidsgegevens, is er een grote discussie over wie de eigenaar is. 

Omdat daar geen duidelijkheid over is, ontstaat er vanzelfsprekend een onduidelijke situatie. Het beheer van deze belangrijke gegevens is versnipperd tussen verschillende actoren, of het nu gaat om de eerste en tweede lijn van zorgen, of tussen verschillende afdelingen van hetzelfde ziekenhuis, tussen ziekenhuizen van hetzelfde netwerk, tussen verschillende HUB’s… En dat is nu net het probleem.

Voordelen genoeg 

Er zijn genoeg voorbeelden van gegevens die op ontoegankelijke plaatsen worden bewaard. Gegevens die het verschil kunnen maken tussen leven en dood door een passende behandeling, bijvoorbeeld. De oplossing is vrij simpel: gegevens rechtstreeks van de bron delen. Productief én eenvoudig. 

Lees ook: Hoe je als volledig onbekende patiënt wordt gezien door het ziekenhuis waar je bekend bent

Wat is in België nodig?

Healthy data. Voor ons betekent healthy data dat de verzamelde gegevens consistent, volledig en betrouwbaar zijn. Dit begint bij de gegevensinvoer. En daar houdt het niet op. Digitale gegevens zijn alleen doorzoekbaar als ze goed en volgens strenge normen worden verzameld en bewaard.

Als het uiteindelijke doel een systeem is waarbij de patiënt in zijn meest comfortabele omgeving wordt behandeld, is het dan niet essentieel om alle relevante gegevens overal beschikbaar te hebben waar de patiënt zich bevindt? Dat is waar wij ons met #1Patient1Record4Belgium voor inzetten. Maak je samen met ons het verschil

Lees ook: Alle data moet bij de bron blijven, vervolgens moeten we zorgen dat we de bronnen verbinden

2 reacties op “Laten we het verschil maken: dít is nodig voor een betere toegang tot medische gegevens”

  1. #1Patient1Record4Belgium (Admin) schreef:

    Beste bezoeker,

    Welkom op de website van #1Patient1Record4Belgium. Mocht je de behoefte voelen om een persoonlijk verhaal te delen, deelnemen aan het gesprek of een bepaald inzicht hebben over het onderwerp uit de blog. Laat hieronder dan vooral een reactie achter!

  2. Johan Artois schreef:

    Ik ben ICT-coôrdinator voor een gemeentebestuur en ik heb al 1 voorbeeld van hoe het kan. We hoeven het warm water niet opnieuw uit te vinden. De kruispuntbank sociale zekerheid (KSZ)
    bestaat al bijna 20 jaar. Het is een dataplatform dat alle instellingen van de sociale zekerheid met elkaar verbindt en hulpverstrekkers (OCMW’s, sociale woonmaatschappijen, …) de nodige gegevens levert zodat ze kunnen nagaan wie recht heeft op welke hulp. De hulpverleners moeten ook informatie terug geven aan de KSZ zoals wie heeft wat gekregen, wanneer en waarom. Elke opvraging van gegevens wordt strikt gemonitord en elke instelling die aangesloten is moet logs bijhouden en iedereen die de info opvraagt kunnen identificeren en kunnen staven waarom die info werd opgevraagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *