Kontakt

Zijn wij de generatie die het verschil maakt –
of wachten we tot de volgende generatie
actie onderneemt?

Verandering is nodig. Dat is zeker. En het liefst zien we dat nu gebeuren, maar zo werkt het niet. Leo Exer, founder van Hack Belgium Labs, gaf eerder al aan dat nog niet iedereen op dezelfde plek is. Of we dan nu achterover kunnen leunen en moeten wachten tot de volgende generatie actie onderneemt? Allesbehalve. 

Een kijkje in de toekomst

Een ziekenhuis over 30 jaar ziet er totaal anders uit dan zoals we het nu kennen. Het ziekenhuis van de toekomst kent geen grenzen. Behandelingen zullen niet langer gecentreerd zijn rond een bed, maar rond de patiënt. Wat betekent dit? De patiënt wordt behandeld waar hij/zij zich het prettigst voelt, waar de beste behandeling kan worden gegeven en in een omgeving waar genezing en welzijn worden bevorderd. 

Maar voor dit zover is, is communicatie, connectiviteit en beschikbaarheid van gegevens nodig. Alle gegevens die relevant zijn voor de patiënt. 

De patiënt moet beschikken over gegevens die nodig  zijn om behandeld te worden, of hij nu gebonden is aan een (zorg)instelling, zijn  huis of waar hij zich dan ook bevindt. 

Politieke bereidheid

Politieke herbezinning en bereidheid op de lange termijn zijn nodig voor verandering. Er is behoefte aan wetgeving die evolueert, ook wanneer verschillende politieke fracties zullen regeren. 

Op dit moment onderzoeken ziekenhuizen al hoe de samenwerking efficiënter kan. Maar omdat elk ziekenhuis zijn eigen unieke set voorkeurssoftwarepakketten  en -instrumenten heeft, zorgt dit voor problemen. De oplossing? Een Verenigd Zorgdossier, in plaats van te proberen de Elektronische Patiënten Dossier (EPD)  te veranderen – wat veel risico’s en kosten met zich meebrengt. 

Er moet een geleidelijke en gecontroleerde UCR-oplossing komen, die migreert naar een op consensus gebaseerde en geīntegreerde oplossing voor alle partijen. Politiek en technologie zijn nodig, maar dat is nog niet alles. 

Patiëntgerichte zorg

We zijn al op weg naar het toekomstige ziekenhuis, maar er moeten nog veel gaten gedicht worden. De taak van ons, als #1Patient1Record4Belgium is om alle kanten van het probleem toe te lichten, de uitdagingen bespreekbaar te maken en inzichten te verschaffen wat betreft oplossingen en verbeteringen. 

Data

Het belangrijkste wat nodig is, is data. Meer data. Om ziekten te kunnen genezen én om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren. Niet alleen de arts die zijn patiënt onderzoekt heeft gegevens nodig, maar ook de farmaceutische industrie om nieuwe geneesmiddelen te kunnen produceren. Eenmaal geproduceerd, hebben we klinische proeven nodig.

Het is duidelijk: niet alleen de patiënt profiteert van de beschikbaarheid van data, maar de hele mensheid. Wetgeving is nodig om de patiënt te beschermen, dataplatforms zijn nodig om de data te behandelen, ML/AI om ze te verwerken en te presenteren in bruikbare resultaten. 

Lees ook: Hoe bescherm je gegevens als je niet weet waar ze liggen?

Onze missie? Een (positieve) druk uitoefenen op de belangrijkste actoren die de wetten bepalen, maar ook op de mensen die de software maken, op artsen, professoren, verpleegkundigen en andere betrokkenen in de gezondheidszorg. De verandering moet vandaag beginnen. Join the community. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *